vrijdag 16 oktober 2015

Boswandeling Soes



Het Recept: 12 grote soezen

Soezen beslag:
• 100 g bloem
• 75 g boter
• 150 ml kraanwater
• 3 kleine eieren (maat m)

De Vulling:
• 250 ml slagroom
• 25 ml Boswandeling
• 3 theelepels klopfix (slagroomversteviger)
• 2 eetlepels witte basterdsuiker

De Topping: (witte chocolade ganache)
- 100 gr witte chocolade
- 20 ml Boswandeling

Soezen maken:
Voorbereiding:
- Verwarm je oven voor op 200 °C
- Bekleed je bakplaat met bakpapier
- Leg je spuitzak klaar met een glad rond spuitmondje (minimaal diameter 5)
- Weeg je ingrediënten af en zet ze klaar.

Stap 1:
- Zeef de bloem 
- Snijd de boter in blokjes

Stap 2: 
- Breng het water met de blokjes boter en een mespuntje zout aan de kook in een pan met dikke bodem tot dat de boter gesmolten is.
- Voeg in een keer de bloem toe en blijf met een houten lepel goed roeren tot er een bal ontstaat die loslaat van de bodem van de pan 
- Neem de pan van het vuur en laat het deeg lichtjes afkoelen zodat wanneer je het ei toe gaat voegen dit niet stremt. 
- Voeg de eieren toe en roer deze door het deeg met een mixer of garde en blijf roeren tot al het ei goed opgenomen is door het deeg en het licht glanzend is. 

Stap 3: 
- Vul je spuitzak met het soezenbeslag en spuit (in verband drie rijen van vier) je soezen op de bakplaat. Let op dat je voldoende ruimte laat tussen de soezen, ze nemen namelijk flink in volume toe tijdens het bakken. Plaats je bakplaat in het midden van je oven! Kies je voor grote soezen dan bak je ongeveer 20-30 min kies je voor kleine soesjes dan ongeveer 10/15 min. Dit is afhankelijk van je oven.

Belangrijk:
- Open je oven niet tijdens het bakken de soezen zullen dan inzakken.
- De soezen zijn goed als ze een lichtbruine kleur hebben, en makkelijk loslaten van het bakpapier.
- Als de soezen klaar zijn schakel dan je oven uit en laat ze in de oven (met de deur op een kier) 10 minuten afkoelen. Haal de plaat er daarna uit, en leg de soezen op een rooster zodat ze verder af kunnen koelen, het is belangrijk dat ze de warmte ook aan de onderkant goed kwijt kunnen.

De vulling maken
- Salgroom, suiker, (en evt druppeltje groene kleurstof) lobbig kloppen tot yoghurt dikte. Dan de Boswandeling toevoegen en de klop mix en verder opkloppen. (zet het dan in de koelkast tot je het nodig hebt)

De topping maken (witte ganache)
- Zet een pannetje water op het vuur en hang hier een kom in die rust op de rand van de pan, maar die het water niet raakt. 
- Breek de chocolade in stukken en doe deze samen met 20ML Boswandeling in de kom en roer het rustig door tot je een gladde massa hebt. (voeg dan evt een druppeltje groene kleurstof toe naar wens). 

De afwerking
- Doop de soezen (als ze afkoelt zijn) in de ganache en hou ze vast tot de overtollige ganache terug in de pan is gevallen. Zet ze daarna op een rekje om de ganache uit te laten harden en strooi er voor dat de ganache uitgehard is een klein beetje kokos over heen ter decoratie. 
- Snij met een keukenmesje een kleine opening in de onderkant van de soes (ter grote van het spuitmondje dat je gebruikt en vul de soes met je vulling. Of snij hem voorzichtig door en vul hem dan door de roomvulling op te spuiten. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten